In de Buurt Breda

Johan is de derde generatie die Hesemans runt: ‘Ik ben boven de winkel geboren’

hesemans johan
Johan in zijn winkel aan de Houtmarkt. Foto: indebuurt Breda

Je hebt van die winkels die niet meer weg te denken zijn uit Breda. Veel stadsgenoten weten: Hesemans is daar één van. Johan Hesemans (49) staat sinds 2003 aan het roer en vertelt over het familiebedrijf.

“Vroeger was het gebouw aan de Houtmarkt opgesplitst in twee delen”, vertelt Johan. “De familie Biermans maakte er één pand van en begon in 1870 hun eigen zaak. Zij startten met de verkoop van kinderspeelgoed en huishoudelijke artikelen.” Na drie generaties Biermans nam Johans opa de winkel in 1943 over.

Familiebedrijf

Hesemans heette in die tijd de Goedkope Bazar. Johans vader was vanaf 1966 de eigenaar en droeg het stokje over toen de zaak zestig jaar in de familie zat. “Mijn ouders wonen er nog steeds boven. Ik ben hier geboren.” Inmiddels zitten de huishoudelijke artikelen niet meer in het assortiment, maar is het een plek waar liefhebbers komen voor speelgoed, poppen, beren, miniatuurauto’s, Funko-pops [figuurtjes in verschillende personages, red.] en veel meer.

Lees verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Passie voor de detailhandel

Voordat Johan de winkel overnam, wilde hij zeker weten dat hier zijn passie lag. Hij studeerde detailhandel en werkte bij een aantal andere zaken. Daarna was het voor hem duidelijk: hij zou de derde generatie in de familie zijn die Hesemans overnam. “Het is zo fijn om mee te denken met klanten en ze blij naar huis te laten gaan. Een eigen zaak geeft ook een stukje vrijheid. Ik zit nergens bij aangesloten en bepaal welke merken ik in het assortiment opneem. Je vindt hier vooral kwalitatieve items die generatie op generatie meegaan.”

Klanten van over heel de wereld

Niet alleen Bredanaars weten Hesemans te vinden. “We hebben zelfs klanten uit Mexico, Zuid-Afrika, Japan en Amerika. Iemand uit Australië bestelt bijvoorbeeld ieder jaar een kerstklokje van € 19,95. De verzendkosten zijn nog duurder dan het item zelf.” Een dame uit Japan kocht ooit bij Johan een pop van € 495,- als cadeau voor haar kind. Achteraf stuurde ze hem een foto om te laten zien hoe blij ze was. “Het is heel leuk als klanten dat doen.”

Volgens Johan is er voor ieder wat wils in de winkel. “Je kunt inderdaad naar huis met een pop van honderden euro’s, maar we hebben ook producten voor een paar euro. Mensen komen hier vaak als ze zoeken naar een origineel cadeau of iets aan hun verzameling willen toevoegen, zoals een miniatuurauto.”

Lees verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Hartverwarmende reacties van klanten

Dat Hesemans niet meer weg te denken is uit Breda, merkte Johan ook tijdens de coronatijd. Hij werd overspoeld met kaartjes van klanten. “Sommigen twijfelden om iets te bestellen, maar deden het toch om mij te steunen. Ze wilden dat de winkel bleef bestaan. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren wat opgebouwd en staan we nog overeind.”

Toekomst

Hesemans kon door corona het 150-jarig jubileum niet vieren. “Dat was heel jammer. Gelukkig gaf de heropening me veel energie om door te gaan. Het was zo ontzettend leuk om al die blije gezichten weer te zien. Toen merkte ik weer waar ik het voor deed.”

Op dit moment is Johan bezig met een nieuwe webshop, zodat zijn klanten gemakkelijk online kunnen bestellen. “Verder wil ik meer trendy artikelen toevoegen aan het assortiment en de winkel nog wat overzichtelijker maken. Ik haal de hoge vitrines weg, zodat mensen direct zien wat we hebben.” De Bredase ondernemer hoopt nog lang met de zaak door te kunnen gaan. “Zolang ik het nog leuk vind, sta ik hier in de winkel.”

 

Johan is de derde generatie die Hesemans runt: ‘Ik ben boven de winkel geboren’