Dichtbij.nl
Bijzondere winkel gespot: Hesemans speelgoedwinkel
REGIO | 08 april 2013 | 9 | Door Danique Pals, Dichtbijredacteur
(Foto: Piet Pas)
1 / 35
BREDA – Bij Hesemans hebben ze de poppen gelukkig niet aan het dansen. Met zo’n 600 verschillende modellen van poppen heeft de speelgoedwinkel wel een enorm assortiment. Hesemans aan de Houtmarkt bestaat al sinds 1870 en voor de echte verzamelaar is het een paradijs.
Bij de ingang op nummer 7 staat een uit de kluiten gewassen beer genaamd Kees. Het pand dat Kees bewaakt staat er al een hele tijd. Als we in het verleden duiken, komt de eerste melding van een eigenaar uit 1644. Toentertijd heette het gebouw ‘Den Cleynen Mozes’. In de 18e eeuw woonde de grootste vrouw destijds van Nederland, 194 centimeter, in Den Cleynen Mozes. Het jaar van 1870 bleek een bijzondere voor het gebouw. Adrianus Biermans nam het pand over en startte een kinderspeelgoed- en huishoudelijke artikelenzaak. Vandaag de dag is op Houtmarkt 7 nog steeds een winkel te vinden vol poppen, servies, autootjes en ander speelgoed.
Familie Hesemans heeft de zaak in 1943 gekocht van Biermans. De winkel bleef al die jaren binnen de familie, drie generaties verder is nu Johan Hesemans de eigenaar. “De meeste spullen worden handgemaakt”, vertelt Johans moeder, die ook met volle passie in de winkel werkt. “We hebben poppen van allerlei materialen, zoals stof, leer, hout en porselein. Het haar van de poppen is echt, meestal Chinees haar. Dat haar is iets dikker en kun je zelfs nog door twee splitsen.” Op het eerste gezicht zie je niet dat er zoveel tijd wordt gestoken in een pop. Naast het haar, wordt ook veel tijd besteed aan de ogen. “Ja, dat is ook een verhaal apart. De ogen voor de poppen worden vaak in Duitsland gemaakt. Dan ligt er een bak met 140 ogen, de ogen die het meest op elkaar lijken worden dan bij elkaar gezocht”, weet vader Hesemans.
De speelgoedwinkel is een unicum. Het is niet te vergelijken met een Intertoys of een Bart Smit. “Onze leveranciers zeggen dat wij bijna de enige op de wereld zijn”, vertelt Johan. Het is dan ook niet gek dat de klanten uit alle hoeken komen, waaronder Japan, Rusland en Amerika. Hesemans is bezig met een webshop, wat ideaal is voor klanten die van zo ver komen. Het motto van Hesemans blijkt ‘als we iets verkopen, moet het ook goed zijn’ blijkt uit de lange garantie die ze afgeven. “Wij geven soms ook een garantie van 30 jaar. Levenslange garantie mag officieel niet meer in Nederland”, legt Johan uit. Sommige mensen kopen in deze tijd van crisis liever spullen die lang meegaan, zo heeft de winkel naar eigen zeggen niet heel erg veel last van de recessie.
Het houten speelgoed, dat in een vitrine in de winkel staat, wordt ook handgemaakt. Hobbyisten uit de buurt en wijde omgeving helpen de familie daarbij. “Zo zaagt de slager bijvoorbeeld het hout, die brengt het naar de bakker om de hoek die het dan schildert”, legt de familie uit aan de hand van een klein, houten haantje als voorbeeld.
Verzamelaars en liefhebbers belanden in een warm bad als zij de winkel binnenstappen. Rechts staan een heleboel kleine autootjes in allerlei soorten en maten. Bij de kassa staat ter sfeer en decoratie een echte boom uit het Mastbos. De boom is omringd door poppen en de limited editions van allerlei poppen en beren staan in vitrines. Deze speciale edities worden door kunstenaars ontworpen. Binnen de poppenwereld zijn bijvoorbeeld Annette Himstedt en Sybille Sauer bekende namen. Sommige van deze ontwerpers zijn naar de winkel in Breda gekomen om poppen te signeren. Elke pop krijgt ook een eigen naam, als de ontwerper die niet verzint, dan bedenkt de winkel een naam. Zo is er zelfs een kleine versie van Kees gemaakt. Kees, de beer die de klanten bij de ingang bezoekt.
Dat poppen en beren niet alleen voor kinderen zijn, is na een bezoek aan Hesemans wel duidelijk. Uiteraard is het voor kinderen leuk, maar voor volwassenen is het een vorm van kunst. Voor de echte liefhebbers worden er ‘Hesemans Tours’ georganiseerd. Met deze tour breng je een bezoek een bijvoorbeeld een poppen- of houtwarenfabriek. Een mooi excuus om je oude speelgoed en inmiddels versleten teddybeer weer van zolder te halen en je collectie uit te breiden.