Recensie R-Magazine

Een uit duizenden 2Een uit duizenden 1

 

Hesemans – Kado- en speelgoedwinkel

Één uit Duizenden!

Door: Jeannette Hardam

Één uit duizenden is de kado –en speelgoedwinkel van de familie Hesemans. Je komt er ogen tekort! Verzamelwinkel is een betere benaming voor wat je er aantreft. Museum zeggen sommige klanten ook wel. Collectors items als de M.I. Hummelfiguren, honderden prachtige kunstenaarspoppen – en beren, een leger aan tinnen soldaatjes, doosjes met handgeschilderde Russische kunst, kristallen decoratieobjecten en nog zo ongelooflijk veel meer trekken mensen tot ver buiten onze landsgrenzen naar het pand aan de Houtmarkt in het centrum van Breda.

“Niet voor niets staan we in het lijstje ‘Beste winkels in de binnenstad van Breda’”, zegt Maria Hesemans. “De artikelen die wij verkopen gooien echt hoge ogen. Niet één keer per dag maar wel een paar keer. “Wel is ons imago een dure winkel te zijn niet correct”, vult haar zoon Johan aan. “We verkopen spullen vanaf één euro en de items die wij verkopen die ook in ketenzaken zijn te vinden, zijn bij ons zelfs vaak goedkoper. Het imago is ontstaan omdat we ook de duurdere kwaliteitsproducten verkopen.”

Uren zoet zijn….

Schappen vol beren van verschillende materialen, de meest bijzondere poppen, van klein tot levensgroot, vitrines vol poppenhuisspulletjes als een bordje met ei, worst en kaasplakken, Delftsblauwe vaasjes, naaigerei of een borsteltje om je schoenen mee te poetsen. Uren kun je hier zoet zijn zonder uitgekeken te raken. Er is opwindbaar blikken speelgoed. Ken je ze nog van vroeger? Duizenden miniatuurauto’s staan in vitrines en doosjes, er zijn modeltreintjes waar de liefhebber zijn hart van op hol gaat, de Schleich elfjes, draken en ridders doen je fantasie op hol slaan en de echte Matroeshkapoppen vertellen van groot naar klein hun verhaal. Dan is er kristal van Ǻhus, Salviati uit Murano, glaswerk uit Italië en driedimensionaal uitgewerkte Franz porselein en meer… Wat er niet op voorraad is, wordt met alle liefde voor je besteld.

Van de ‘goedkoope bazar’ tot exclusieve winkel

Johan Hesemans brengt regelmatig een bezoek aan Duitsland, het land dat van oudsher kwaliteitsspeelgoed produceert. Het meeste uit hun winkel komt hiervandaan. “Degelijkheid en vooral veiligheid is ons keurmerk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is lang niet alles dat in de Nederlandse winkels ligt veilig! Één keer per jaar bezoeken we de Neurenberger Spielwarenmesse, de grootste speelgoedbeurs ter wereld. We gaan hiernaar toe om op de hoogte te blijven en de winkel in beweging te houden. We blijven zoekend naar nieuwe kwaliteitsproducten. Zo is ons assortiment in de loop der jaren langzaam maar zeker veranderd. In 1870 begon de familie Biermans op deze locatie een speelgoedwinkel die de vader van Martien in 1943 overnam. Zijn ‘goedkoope bazar’ groeide uit tot het exclusieve Hesemans anno heden, waar Johan de 3de generatie van is. Sinds 2001 is ons assortiment ook te bezichtigen op en te bestellen via onze internetsite.”

Het leven van de Hesemans draait om speelgoed. Daar getuigt hun winkel van. Bij Maria is het zelfs zover gekomen dat haar fascinatie voor poppen, uitmondde in kunstenaarschap. Als poppenkunstenares werd ze dit jaar weer genomineerd voor de Max-Oscar-Arnold Kunstprijs van Neustadt.

Blad R-Magazine lifestylemagazine voor regio Breda zomer 2010 /special Breda Beste binnenstad