Biografie en Geschiedenis Hermann Teddy

sfeerfoto_Gaby Schlotz De wieg van de Hermann beren stond in het kleine bergdorpje Neufang bij Sonneberg. Hier midden in het Thuringer speelgoedland vervaardigde Johan Hermann (1854-1919) als thuiswerker met zijn gezin kinderviolen. Volgens overlevering besloot hij hiermee te stoppen en te beginnen in de toen opkomende productie van pluchedieren (1912).

De stamvader van de in Hirschaid gevestigde onderneming is Bernard (1888) de oudste zoon van Johan Hermann. Na een handelsopleiding in Sonneberg en korte loopbaan in zijn vaders bedrijf vestigde hij zich kort na zijn huwelijk met zijn vrouw Ida in Sonneberg. Met verwijzing naar zijn initialen noemde hij zijn bedrijf “BE HA”. Hij nam een paar mannen en vrouwen in dienst en begon met de productie van teddyberen en poppen.

Sonneberg was toen het centrum van de speelgoedindustrie in de wereld.

Bernard had vier zonen die een opleiding volgden voor de industrie en handel in Sonneberg. Zijn zoon Werner bezocht daarna de kunstacademie in Munchen en leerde daar tekenen en modelleren. In 1948 verplaatste Bernard samen met zijn zonen het bedrijf uit de sovjet- zone naar Hirschaid. Hier begon de groei van de onderneming tot een van de bekendste in zijn soort. Hier werd ook de naam Teddy – Pluschspielwaren Gebr. Hermann K.G geïntroduceerd.

Toen Bernard Hermann in 1959 stierf liet hij een bloeiende onderneming achter die voor de vervaardiging van teddyberen en pluchedieren een reputatie in de wereld had.

De huidige leiding berust bij Marion Mehling, dochter van Werner Hermann en Margit Drolshagen, dochter van Arthur Hermann. Haar zus Traudel Mischner – Hermann leidt de ontwerpafdeling. Het wisselen van de wacht gebeurde op het moment dat Teddyberen niet alleen als speelgoed maar ook als verzamelobject belangrijk werden. Teddy Hermann is een van de eerste die op deze trend insprong.

In 1986 werd voor het eerst een gelimiteerde uitgave uitgebracht. Sinds die tijd hebben gelimiteerde beren, replica’s en nieuwe uitgaven een steeds belangrijker plaats in het totaal programma gekregen. Hiervoor gelden heel hoge kwaliteitsnormen. Zij worden overwegend met de hand vervaardigd, meestal van mohair en met houtwol gevuld.

Een welkome aanvulling zijn sinds enige jaren de beren die door bekende berenmaaksters in de wereld zijn ontworpen. Zij hebben in Traudel Mischner een bekwaam aanspreekpunt en collega. Hun ontwerpen zijn veelvuldig voor de Toby Award genomineerd. Ook de miniaturen worden veel verzameld. Als alternatief heeft men ook nog de Hermann Teddy Collection die naar hun maatstaven elders worden geproduceerd.

Traudel Mischner – Hermann

Traudel Mischner – Hermann

Teddyberen hebben altijd een grote betekenis in haar leven gehad, want zij was geboren in een familie die al beren en knuffels maakt sinds 1912. Dit is de familie die de bekende Hermann-Teddy fabriek is begonnen.

Van 1960 tot 1962 heeft zij de grafische universiteit voor keramiek en vormgeving in Neurenberg bezocht. Het belangrijkste doel van haar opleiding was het vormgeven van dieren, wat een belangrijke voorwaarde is voor de productie van driedimensionale modellen. Ze heeft samengewerkt met haar oom Werner Hermann die lange tijd de belangrijkste ontwerper van het bedrijf was. Ze is van mening dat het haar plicht is zijn werk voort te zetten.

Sinds 1985 is zij verantwoordelijk voor de nieuwe ontwerpen en de kwaliteitscontrole. ” Het is heel fijn nieuwe beren en modellen te ontwerpen!” Heel vaak zit er een karaktervolle knuffel op haar bureau die ze niet meer los wil laten en uiteindelijk mee naar huis neemt. “Beren raken het hart van mensen, ze zijn gewoon onweerstaanbaar”. De originele Hermann-Teddy Beren worden met de hand gemaakt in Hirschaid. Ze gebruiken Duitse en Engelse Mohair en enkele beren uit de Hermann-Teddy collectie worden nog steeds met houtwol gevuld. Alle neuzen worden met de hand geborduurd. “Wij maken een product in topkwaliteit en daar zijn we trots op.”

© Hesemans Breda 2005

Klik hier voor meer Hermann Teddy