Biografie en Geschiedenis Sylvia Natterer

sfeerfoto_sylvia_naterrer_hesemans

Sylvia Natterer is geboren in 1949, en is Zwitserse. Als kind maakte Sylvia reeds zelf poppen en poppenhuizen om mee te spelen, en als kind en jongere won zij al prijzen met tekenen en schilderen.

Een logisch vervolg hierop was dan ook haar opleiding tot lerares, waarna zij enkele jaren les gaf in creatieve vakken. In deze periode experimenteerde, zij voor het eerst met het maken van poppen van papiermaché. Ook werkte zij mee aan theatervoorstellingen met poppen.

Na de geboorte van haar dochter stopte Sylvia Natterer met lesgeven. Wel bleef zij creatief bezig, want vooral sinds deze tijd modelleert zij marionetten en poppen. In 1975 verhuist Sylvia Natterer met haar gezin naar München en daar wordt ze lid van het poppentheater voor volwassenen ”Kleines Spiel”. In dit jaar maakt zij ook haar eerste pop uit ’houtmeelmassa’, een speelpop voor haar dochter, en ze maakt er daarna nog vele, telkens weer anders. In 1976 wordt haar eerste zoon geboren en in 1978 haar tweede zoon. In de jaren die volgen doet Sylvia mee aan verschillende tentoonstellingen en wint zij ook prijzen. Zij wordt in de loop der jaren lid van verschillende kunstenaars- verenigingen. Daarnaast begeeft zij zich op het zakelijke pad en maakt ze van poppen maken haar beroep; een van haar ontwerpen voor een pop wordt door poppenfabriek Zapf begin jaren tachtig in de collectie ’Colette’ uitgebracht, maar (nog) niet onder haar eigen naam. In 1982 begint ze te experimenteren met het maken van mallen voor porseleinen poppen. De modellen van haar houten poppen zijn haar hierbij ten steun. Als kunstenares ontwikkelt Sylvia Natterer zich verder en na rovers, duivels en bandieten is zij nu beland bij het maken van kinderen en baby’s. Zij wil in haar poppengezichten het vriendelijke, zachte, eerlijke en onschuldige van kinderen vastleggen. Maar poppen moeten poppen zijn en blijven vindt ze, want het liefst laat ze aan kinderen en verzamelaars de mogelijkheid om hun fantasie en stemming uit te leven. Naast de porseleinen poppen die Sylvia Natterer maakt worden vanaf 1989 door de firma Götz haar poppen in vinyl gemaakt en onder haar naam uitgebracht. Zelf ziet ze de porseleinen poppen ook als een oefening om steeds betere speelpoppen te kunnen ontwerpen. Want een industrieel ontwerp stelt nog hogere eisen dan een ontwerp voor een porseleinen pop. De laatste ontwikkeling van Sylvia Natterer: zij maakt poppen in papier.

Hesemans Breda heeft porseleinen en vinyl poppen van Sylvia Natterer in de collectie.

© Hesemans Breda 1998

Klik hier voor meer Sylvia Natterer Klik hier voor meer Sylvia Natterer (Käthe Kruse)