Biografie en Geschiedenis Zwergnase

Biografie en Geschiedenis Gaby Schlotz

Het gezicht van Zwergnase wordt bepaald door Nicole Marschollek. Zij is geboren in Rauenstein in het Thüringerwalt.

In haar jeugd was het vanzelfsprekend dat ook volwassenen zich met speelgoed zoals poppen, beren, poppenhuizen en treinen bezighielden, maar haar interesse ging meer uit naar lapjes stof , wasknijpers en houten lepels en andere gebruikte voorwerpen uit het huishouden. Ze speelde ook met papier, lijm en kleurpotloden. Zij kon hier namelijk iets mee maken, wat haar fascineerde.

Toen zij een jaar of 9 of 10 was vroeg haar moeder of zij speelgoedmaakster wilde worden, wat zij wel leuk vond. Eigenlijk begon toen al haar opleiding. Na haar schoolopleiding ging zij naar de school voor machinebouw en speelgoedvormgeving in Sonneberg. Zij sloot haar studie af in de tijd van de wende. Zo kon zij gelijk gaan werken bij een van de bekendste poppen en pluchefabrikanten in het nabijgelegen Oberfranken, om praktijkervaring op te doen. Hier leerde zij ook haar man kennen, die hier bedrijfsleider was. Samen waagden zij de sprong in het diepe en richtten in Neustadt bij Coburg de firma “Zwergnase” op. Met Zwergnase hadden ze succes en ze betrokken een nieuwbouw in Schalkau in Thüringen in de omgeving van Sonneberg. Daarna ging het heel snel.

In de poppenwereld heeft Nicole Marschollek in korte tijd een grote reputatie opgebouwd. De naam staat voor zeer herkenbaar ontwerp en voortreffelijke kwaliteit in de traditionele Thüringer poppenvervaardiging. Daarom houdt Zwergnase vast aan “made in Germany” meer nog dan veel andere fabrikanten. Reden genoeg voor o.a. Sylvia Natterer om haar creaties bij de firma te laten vervaardigen. De samenwerking komt voort uit een jarenlange vriendschap met Nicole Marschollek. Dus hun succes heeft te maken met Duitse kwaliteit en creatieve vormgeving.

De Zwergnase beren kwamen later bij toeval in de collectie. In 1996 was de pop Mimi in het assortiment als “Mimi met de beer” Ze had tijdens haar opleiding immers beren gemaakt, dit had gevolgen. De Mimi beer kreeg broertjes en zusjes, de berenmeisjes, berenjongens, kleine, grote, dikke, dunne, baby’s, kwajongens, ooms en tantes en zelfs een opa. Ze hebben allemaal echte namen, zoals in het speelgoedgebied van Duitsland hoort.

Het poppen maken vraagt heel veel tijd en concentratie. Daarna is het beren maken voor haar wat meer ontspannen. Ze zijn soms vrolijk en een welkome uiting van haar creativiteit. Originaliteit vindt zij heel belangrijk voor haar beren, zij communiceren als het ware met haar en de verzamelaars en zijn dus niet alleen knuffels. Zo beleeft zij dus veel plezier aan haar scheppingen en heeft ook veel succes bij de verzamelaars van zowel poppen als beren.

© Hesemans Breda 2006

Klik hier voor meer Zwergnase Poppen