Biografie en Geschiedenis Helga Weich

Biografie en Geschiedenis Helga Weich Elke poppenmaker, die volgens levende modellen werkt, probeert de pop ook levensecht te maken. Het charisma, de ziel van de pop zou hetzelfde moeten zijn als die van het levende model. Dit is precies wat Helga Weich in haar poppen brengt.

Al meer dan 30 jaar maakt Helga Weich poppen. De eerste materialen waarvan zij haar poppen maakte waren: Alabasta en Cernit. Al snel stapte zij over op poppen gemaakt van porselein en hout. Haar inspiratiebron waren de kinderen in haar buurt, vooral haar dochter. Zij verbeterde het productieproces van houten poppen, gebruikt oude en nieuwe materialen voor de kleding en doet dit alles in eigen beheer. Dit samenspel zorgt er voor dat deze poppen hun eigen Helga Weich karakter meekrijgen.

Nu showt zij haar poppen van zeer hoge kwaliteit op de bekende “Internationale Spielwarenmesse” in Nürnberg. Dit al sinds het begin dat de beurs in bestaat. Haar poppen staan ook op tentoonstellingen verder weg zoals in Amerika en Japan. Tijdens deze tentoonstellingen straalt zij, zoals ook haar poppen stralen, hartelijk en enthousiast! Nog meer gaat zij stralen als zij ziet wat “haar” pop als zielsverwant van een kind, het kind en het gezin iets extra’s meegeeft. In 1985 heeft Helga Weich de “Doll Artisan Guild” prijs gewonnen op de poppententoonstelling in New York. Vele onderscheidingen volgden: Salzburg, Amsterdam enz.

Helga Weich ontwerpt en maakt haar poppen met veel liefde en toewijding samen met haar man. En zoals zij zelf zegt: ” Elke pop verlaat ons, althans zo voelt het, alsof hij een stukje uit Helga Weich’s hart meekrijgt.” Met recht mag zij er trots op zijn dat zij van “gewoon hout” een kunstwerk creëert waar je van houden kunt.

Tekst en foto door Hesemans Breda 2005 ©

Klik hier voor meer Helga Weich