Biografie en Geschiedenis Wiltrud Stein

Biografie en Geschiedenis Wiltrud Stein

“Het was voor mij als kind een feestdag, als ik met de poppen van andere kinderen mocht spelen, omdat ik er zelf geen had. Toen mijn eigen kinderen groot waren, wilde ik voor mezelf kinderpoppen maken, die ik om me heen kon zetten en waarvan men kan houden.”

Wiltrud Stein (geboren in 1940 in Eberswalde, Duitsland) speelde als kind heel graag met poppen, maar de echt mooie waren voor haar, zo vlak na de oorlog, onbereikbaar. Ze is nog steeds een bewonderaar van Käthe Kruse.

Nu haar kinderen volwassen zijn heeft ze tijd om zich aan haar tijdrovende hobby te wijden: poppen maken. Ze is (zoals Käthe Kruse) begonnen met het maken van stoffen poppen; de gezicht­jes schilderde ze naar de foto’s van haar kinderen. Na een cursus boetseren besloot Wiltrud Stein poppen te maken naar oude kinderfoto’s. Het eerste levende model voor haar poppen was een buurjongen. Hiermee was de basis gelegd voor het maken van poppen.

In 1983 deed Wiltrud Stein mee aan een wedstrijd en won ze de tweede prijs (Frankfurt, zilver in de categorie ‘amateurs, niet porselein’,GDS). Aangemoedigd door dit succes hield ze een dag ‘open huis’ en kwamen haar poppen voor het eerst in de openbaarheid. Hierna werd ze snel veel meer bekend. In de jaren die hierop volgden kreeg zij regelmatig onderscheidin­gen:

1984: Luzern, brons, GDS. Haar poppen waren te zien op diverse tentoonstellingen.

De werkwijze van Wiltrud Stein:

De poppen van Wiltrud Stein zijn gemaakt van porselein (kop en ledematen), stof of leer (lijf) en de ogen zijn geschilderd. Wiltrud Stein maakt een model van klei en hiervan wordt een mal gemaakt in gips. Het model maakt ze bewust heel eenvoudig. Hierdoor zijn de ruwe modellen ook heel eenvoudig en kan ze daarna aan de slag om elk gezicht weer een andere uitdrukking te geven. In de nog zachte kop zet ze ook haar naam: Wiltrud. Hierna bakken, schuren, kleuren en weer bakken voor het in­branden van de kleur. Ook de andere onderdelen worden gemaakt, en dan kan de pop in elkaar gezet worden. De kop zit vast aan een borststuk, waardoor deze stevig aan het lijf bevestigd kan worden, maar er toch nog beweging mogelijk is. Wiltrud Stein kreeg, in ruil voor een pop, van haar kapper privéles in het knopen van pruiken.

De kleding maakt Wiltrud Stein in de stijl van haar eigen kindertijd en die van haar kinderen. Jongens krijgen gebreide vesten volgens een origineel patroon, met bijpassende knie­broeken en berglaarzen.

In 2007 heeft zij haar laatste collectie uitgebracht.

© Hesemans Breda 1991

Klik hier voor meer Wiltrud Stein